Mannen en vrouwen van verschillende leeftijden vragen ons vaak; wat is de beste leeftijd om een haartransplantatie te nemen? Iedereen tussen de 18 en 65 jaar kan een haartransplantatie behandeling nemen, maar precies welke leeftijd is geen eensluidend antwoord op te geven, dit is namelijk afhankelijk van verschillende aspecten.
We leggen u in deze blog uit dat een goede resultaat van een haartransplantatie niet gekoppeld is aan een specifieke leeftijd, maar aan specifieke genetische en medische factoren die uw haarherstelproces kunnen beïnvloeden.
Wie krijgt betere haartransplantatieresultaten: jonge patiënten of oudere patiënten?
Een specifieke leeftijdscategorie waardoor uw haar langer meegaat bestaat niet. Soms willen mensen wachten voordat ze een haartransplantatie ondergaan omdat ze denken dat de getransplanteerde haren later uiteindelijk weer gaan uitvallen. De resultaten van haartransplantaties zijn permanent en deze veronderstelling is dus onjuist. Het wachten kan dus soms voor u nadelig zijn en uw kans om in aanmerking te komen voor een haartransplantatie juist verkleinen! Bij twijfel is het daarom altijd raadzaam om een adviesgesprek in te plannen.
Waarom verliezen mensen haar?
Waarom mensen hun haarverliezen kunnen verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld een intense periode van stres en een gebrek aan slaap kan de kracht van het haar tijdelijk aantasten. Ook kan verkeerde voeding met te weinig vitamines en mineralen het haargroeiproces vertragen. Echter is de belangrijkste oorzaak van diffuus haarverlies bij mannen en vrouwen gekoppeld aan genetische aanleg zoals alopecia androgenetica, wat in 85% van de gevallen de veroorzaker is.
Laten we eens kijken naar de verschillende symptomen en oorzaken van haaruitval:
- Alopecia Androgenetica: de erfelijke aandoening wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron (DHT) wat een derivaat is van het mannelijke hormoon, hierdoor remt de groei van de haarzakjes en kan uiteindelijks zelfs stoppen.
- Stress en angst hebben ook invloed op onze haargroei en het is aangetoond dat hoge niveaus van stress ons lichaam schaden en kan leiden tot haaruitval en dunner wordend haar. Gelukkig is dit meestal van tijdelijke aard en als de stres periode niet extreem lang is kan het haar weer herstellen.
- Diabetes, schildklier of bloeddruk (en de voorgeschreven medicatie om dit tegen te gaan) kunnen ook haaruitval veroorzaken. Patiënten met deze aandoeningen moeten eerst hun eigen arts raadplegen voor een beoordeling of ze in aanmerking komen voor een haartransplantatie. Ook patiënten die lijden aan chronische ziekten zoals lever- of nierfalen of die chemotherapie ondergaan, komen niet in aanmerking voor een haartransplantatie.
Donorgebied
U moet zich realiseren dat het hebben van een slecht donorgebied uw geschiktheid voor een haartransplantatie in gevaar kan brengen. Binnen Mercure adviseren wij daarom soms om vroegtijdig te beginnen met een haartransplantatie behandeling en in sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn een tweede haartransplantatie te ondergaan.
Samenvattend maakt leeftijd dus niet veel, of je nu midden 20 of rond de 50 jaar oud een haartransplantatie neemt, het is belangrijker om op het juiste moment te beginnen aan het haarherstelproces, zonder te wachten op volledige haaruitval.